Sunday, 27 November 2011

GreaseMonkey : Monyet Yang Berguna

Salam dan selamat datang ke NotaJiwaKU


Hahaha, dah lama benar blog ni tak ber-update,dah bersawang spiderman cicakman semua ada, admin sibuk laa, korang apa tau? wakaka...cakap banyak pun tak guna mari lihat benda ni !


MONYET ???


Heh, bukan pasal cinta monyet ataupun monyet jadian dari planet Saiya...tetapi berkenaan monyet ni


Greasemonkey

Inilah dia monyet tu..comel kan? Namanya GreaseMonkey

WHATEVER, JADI APA YANG BAGUS SANGAT PASAL MONYET NI?

Hehe, GreaseMonkey ni ialah sejenis lanjutan (Add-on) Mozilla Firefox. Admin nak cerita panjang-panjang nanti bosan pulak, ya laa, benda berilmiah. Anda masih ingat apa itu JavaScript? Kalau tak ingat dan berminat ingin tahu (kalau berminat laa) boleh tengok post lama NotaJiwaKU ni :D


JavaScript (Fixed)


JavaScript ni membolehkan anda melayari laman web dengan lebih interaktif. Malahan barangsiapa yang mendalami ilmu JavaScript ni boleh mengubah antaramuka (interface) laman web yang sedang dilayarinya. Sebagai contoh, anda mahu video Youtube berada di tengah, bukan di tepi kiri. Dengan aplikasi JavaScript semua ini tidak mustahil, anda boleh mengubah mengikut cita rasa, kehendak nafsu, gaya mutu keunggulan, yang anda cita-citakan selama ini untuk mengubah antaramuka laman web yang anda gemari.


Akan tetapi,


JavaScript ni memeningkan kepala, menyerabutkan minda dan sebagainya. Ramai di antara mereka yang cuba mendalami JavaScript akhirnya menjadi pesakit di Hospital Bahagia Tanjung Rambutan sana (ini bukan fakta, hanya rekaan semata-mata). Nasib baiklah, kehadiran GreaseMonkey ini kedalam Mozilla Firefox membolehkan kita menggunakan script-script percuma yang disediakan oleh programmer bebas di serata dunia. Kompilasi script ini boleh dilihat di userscript.org. Konklusinya, GreaseMonkey merupakan "pembaca" dan pengaplikasi script Java berdasarkan Domain Object Material (DOM) pada laman HTML. Ini bermakna, penggunaan GreaseMonkey bukanlah mengubah terus sesuatu laman Web itu tetapi hanya pengubahan antaramuka bagi memenuhi keselesaan anda sebagai pengguna Internet. Sejak akhir-akhir ni, terdapat juga versi GreaseMonkey untuk Google Chrome, Opera dan Internet Explorer 7 dan ke atas...Wow (^.^)




OHHHH, CAMANE SAYA NAK DAPATKAN GREASEMONKEY NI?


GreaseMonkey ialah lanjutan bagi Firefox, caranya sama saja seperti anda memasang lanjutan-lanjutan lain seperti Yahoo Toolbar, IDM dan sebagainya. Anda boleh ikut langkah-langkah mudah di di bawah ni untuk memasang lanjutan GreaseMonkey pada Mozilla Firefox anda


1. buka pautan https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/greasemonkey/
2. klik + Add to Firefox
3. klik Install Now
4. Tutup dan buka semula Mozilla Firefox


Kehadiran monyet ini di hujung atas kanan anda pada Firefox adalah petanda GreaseMonkey sudah dipasang dengan jayanya.



ERMM..TUNJUK LA SIKIT SCRIPT-SCRIPT YANG BAGUS


Yaa..inilah topik utama bagi post ni. GreaseMonkey ni boleh membantu anda melayari pelbagai laman web dengan lebih selesa (^.^) Ada terlalu banyak script percuma yang disediakan di userscript.org, tetapi admin akan memperkenalkan anda dengan 5 Script GreaseMonkey untuk 2 laman web kegemaran ramai iaitu Facebook dan Youtube. terbaik versi NotaJiwaKU. Mari kita lihat zass~

Senyum seindah suria, yang membawa cahaya

Cara memasang script menggunakan GreaseMonkey


1. Klik pada link yang disediakan
2. Klik install pada hujung atas kanan
3. GreaseMonkey akan mengenal pasti script, kemudian klik Install Now
4. Muatsemula (refresh) laman web berkenaan
YOUTUBE AUTO BUFFER  & AUTO HD & REMOVE ADS

Pakej script 3 dalam 1 untuk Youtube
Auto Buffer : bagi yang menggunakan internet kelajuan rendah, (rakan-rakan di negara matahari terbit ni tak memerlukan fungsi ni agaknya, hehe), anda boleh menggunakan fungsi Auto Buffer, ini bermakna video tidak akan dimainkan secara automatik, tetapi video akan terus dimuat selepas dibuka. Kalau main terus videonya, nanti tersekat-sekat, lekat pulak pada part-part suspen, adesss
Auto HD : Selain itu script ini menyediakan fungsi Auto HD yang membolehkan anda mengubah kualiti video mengikut kesukaan anda, sebagai contoh anda yang memiliki skrin rata Full HD Monitor tu, bolehlah mengubah kualiti video ke tahap tertinggi (1080p), takdelah anda kena ubah kualitinya setiap kali.
Ads Remover: Anda bosan dengan iklan-iklan google yang menganggu video yang sedang anda tonton di Youtube? Menyebabkan anda tertekan sehingga ingin melempang jiran anda? Nah, ini jawapannya (cewah macam iklan ubat nyamuk pun ada) YouTube Auto Buffer & Auto HD & Remove Ads merupakan script GreaseMonkey yang perlu anda miliki, iklan-iklan tidak akan ada lagi di video Youtube kegemaran anda.

 Pasang : klik pada pautan ini

Selepas anda memasang script ini, butang "Autobuffer option" akan muncul di bahagian atas video :D

DOWNLOAD YOUTUBE VIDEO AS MP4

Walaupun ramai yang menggunakan aplikasi Internet Download Manager (IDM) tetapi script ini merupakan alternatif untuk anda memuat turun video-video Youtube kegemaran anda dalam format MP4 dan FLV sebagai koleksi sendiri. Anda juga boleh memilih kualiti video yang ingin dimuat turun. Memang mudah dan cepat !

Pasang : klik pada pautan ini

Butang "Download" akan muncul di bawah video

UNFRIEND FINDER

Ini pulak ialah script untuk laman sosial kegemaran ramai Facebook, secara peribadi ini merupakan script GreaseMonkey terbaik yang pernah digunakan oleh Admin. Anda akan mendapat notifikasi apabila script ini mengesan ada orang yang membuang anda dari senarai rakan mereka di Facebook. Mungkin selepas muncul notifikasi ini akan disusuli dengan perasaan kecil hati, jiwa kacau dan tidak tenteram yang seterusnya membawa kepada permusuhan dan pemecahan umat. Hehe, sekurang-kurangnya anda tahu siapa yang membuang anda dari senarai rakan mereka, boleh lah kita muhasabah diri apa salah kita selama ni, selain itu, anda juga boleh mengetahui jika seseorang di antara rakan-rakan anda menyah-aktif (deactivate) profilnya di Facebook ! Haha, memang best script ni

Pasang : klik pada pautan ini

Kalau anda menggunakan script ni, butang pautan "Unfriends" akan muncul di sebelah Home


SOCIAL FIXER

Social Fixer akan mengubah antaramuka Facebook kepada versi yang berbeza. Anda boleh mengubahnya mengikut keperluan sendiri, banyak sangat fungsi Social Fixer ni kalau cerita sampai minggu depan pun takkan habis. Tetapi salah satu fungsinya yang menyebabkan Social Fixer ni menjadi pilihan ramai ialah Social Fixer boleh mengembalikan Facebook kepada versi lama. Bagi anda yang tidak biasa dengan Facebook versi baru ni boleh lah mencuba script Social Fixer ni ! (P/S : Admin paling nyampah dengan fungsi kekunci enter untuk memberi komen, jadi banyak spam dah Facebook ni, nasib baik ada Social Fixer)

Pasang : klik pada pautan ini

Tengok je screenshot ni memang banyak fungsi Social Fixer ni

LINKIFY PLUS

Script ni takdelah spesel sangat, tetapi Admin rasa ini berguna bagi kaki-kaki download termasuk Admin sendiri. Script ini akan mengesan kandungan laman web yang dilayari, dan jika script ini terjumpa tulisan berbentuk URL, secara automatik tulisan tersebut akan bertukar menjadi link.


Ringkasnya script ini mengubah notajiwaku.blogspot.com kepada notajiwaku.blogspot.com


Takdelah anda membuang masa nak copy, buka tab baru, kemudian paste. Linkify Plus membantu anda melayari laman web dengan lebih bergaya !

Pasang : klik pada pautan ini

PENTING !!!!
 
Jika pemasangan script ini menyebabkan browser anda menjadi perlahan dan ingin antaramuka kembali kepada asal, anda bolehlah disable atau membuang terus script/lanjutan GreaseMonkey


Cara Disable GreaseMonkey

Klik pada gambar monyet pada atas kanan Firefox, jika monyet ini bertukar menjadi warna kelabu, ini bermakna GreaseMonkey telah dinyah-aktif

Cara Membuang GreaseMonkey
Buka Add-on Manager, lihat pada bahagian "Extensions", klik remove pada GreaseMonkey


Cara Disable Script
Klik pada anak panah di sebelah kanan gambar monyet, uncheck pada script yang tidak diingini


Cara Membuang Script
Klik pada anak panah di sebelah kanan gambar monyet, klik "Manage User Script", klik remove pada script yang tidak diingini


Sekian saja untuk post kali ini, sebelum tu mari kita sama-sama mendendangkan lagu Cinta Muka Buku oleh Najwa Latif ni..hehe



Banyak persoalan yang berada di minda
Banyak tanda tanya dan juga kata kerja
Otak kata jangan hati pula kata ya
Hidup tak menentu adakah ini cinta~ (^.^)

THANKS ALL FOR SUPPORTING ME

3 comments:

  1. bole hack server skolah x bang?

    ReplyDelete
  2. Hello! Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Apakah Anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.
    Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Twitter Facebook Favorites More

 
Mohamad Syafiq bin Yudin